Podcast

No fa gaire l'Eva va fer un post sobre els 5 anys de l'iPod i com s'havia acostumat a escoltar podcasts dels seus programes de ràdio preferits. Encara que el terme podcast porta implícita la sindicació de continguts, no és la primera persona que sento que utilitza el seu MP3 per escoltar arxius d'àudio que no són de música. Sé d'un amic que aprofita els trajectes de casa a la feina per escoltar llibres narrats en lloc de llegir-los. Aquest sistema, que s'utilitza per a persones invidents, s'està popularitzant. Si no teniu temps per agafar un llibre o us agrada més que us ho expliquin, us podeu descarregar les últimes novetats editorials en un fitxer en mp3, per exemple de Fonolibro.com. També en podeu descarregar, en aquest cas de forma gratuïta al ser lliures de drets d'autor, de Leerescuchando.com.

L'altre dia en vaig baixar un, per veure què tal s'escoltava, i la qualitat era força bona. L'únic problema va ser que el llibre que em vaig descarregar estava narrat en castellà sudamericà i no em va acabar de fer el pes. En principi el plaer de llegir un bon llibre és una cosa a la qual no hi vull renunciar, encara que és veritat que cada cop llegeixo més coses per pantalla (m'estic tornant una mica ecologista beligerant en el tema d'imprimir per llençar el paper més tard), però penso que aquest canal pot arribar a ser una bona alternativa de comunicació de cultura. No és cap secret que llegir és una de les assignatures pendents de la nostra societat, així que no em sembla malament que s'aprofiti qualsevol tecnologia per a ajudar a la difusió d'aquest material.

Tornant al tema dels podcasts, l'altre dia vaig trobar un web força interessant. Es tracta de Feed2Podcast, que com el seu nom indica, genera un fitxer d'audio a partir de l'enllaç RSS d'un blog. De moment l'idioma que utilitza és l'anglès, l'adaptació a altres idiomes és qüestió de temps, però ja és el primer pas per poder "escoltar" continguts d'internet. Per cert, si voleu escoltar com sona aquest blog, us he posat una prova aquí al costat. Cliqueu al play per sentir-ho. Bloglines i Google Reader ja permeten associar podcasts a les suscripcions, no és difícil imaginar que cada matí podeu trobar l'iPod carregada amb les novetats dels blogs on esteu subscrits en format àudio llest per anar escoltant els posts mentre anem a treballar o a passejar. Per cert, Podcatalà és un interessant projecte de directori de podcasts en català.

Crec que mai s'acabarà per substituir el plaer de la lectura, però estic segur que per algunes coses es pot complementar amb fitxers d'àudio. On hi haurà el límit? Acabarà la veu substituint al paper?

[@more@]

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

33 comentaris a l'entrada: Podcast

 1. elur diu:

  noooooooooo! espero que no! a mi m’agrada tenir un llibre a les mans. Sóc de les els oloren abans de llegir, imagina’t quan me n’arriba algun de vell… sóc feliç!
  M’agrada el tacte, l’olor i recórrer les pàgines amb els ulls, m’agrada poder recuperar qualsevol fragment que m’hagi agradat quan jo vull, m’agrada marcar pàgines, veure com s’escriuen algunes paraules…
  Paper, paper!! reciclat però eh?!
  I sobretot, sobretot, m’agrada llegir-los al meu ritme… em fotria dels nervis que algu m’anés llegint un llibre, segur que no aniria prou ràpid XD
  Això sí, el post interessantíssim, que una cosa no treu l’altra.

  ;)*******

 2. Franciscu diu:

  Tot això que s’explica tan bé a l’article ho trobo molt interessant. Amb calma mel tornaré a llegir per veure si aprenc a fer-ho anar.
  De fet em sembla que pot passar com lo del cine i el teatre, que al principi molts teatres es convertien en cine, fins que la cosa es va parar. Jo crec que el llibre escrit i el “llibre” escoltat podran coexistir, no et sembla?

 3. Uribetty diu:

  Espero que mai es substitueixi la lectura per l’àudio. Quin horror.
  Segurament no es viuria el relat de la mateixa manera, amb menys intensitat.
  Salut i força!

 4. Uribetty diu:

  Espero que mai es substitueixi la lectura per l’àudio. Quin horror.
  Segurament no es viuria el relat de la mateixa manera, amb menys intensitat.
  Salut i força!

 5. musa diu:

  Espero que l’àudio no substiueixi mai les grans estones de gaudi de lectura que hom pot tenir. Provaré això dels podcasts, a veure què tal… Però haver de parar la reproducció per “tirar pàgines enrere”, no sé jo… :p

 6. musa diu:

  Espero que l’àudio no substiueixi mai les grans estones de gaudi de lectura que hom pot tenir. Provaré això dels podcasts, a veure què tal… Però haver de parar la reproducció per “tirar pàgines enrere”, no sé jo… :p

 7. Carquinyol diu:

  La veritat és que jo no m’acostumo a escoltar i no ha llegir. Això si, he fet proves per llegir amb el meu pocket pc i, la veritat, és una mica conyàs (no si tens un pocket estil hp hx4700 amb la pantalla gran, però clar, deixa de ser tan portable)

  Jo espero amb candeletes algun invent que permeti llegir comodament a una pantalla petita estil pocket, la veritat. Mentrestant, seguiré tirant de llibre.

  PS: Això darrermanent va una mica cas.cat no ? 😉

 8. banalista diu:

  xDDDD No m’imaginava pas que sonés així el teu bloc. : P

 9. yrun diu:

  Jo vaig estar investigant una temporada sobre els podcast xo nose xk ho vaig deixar estar. SEgur k em vaig aborrir xDD

 10. yrun diu:

  Jo vaig estar investigant una temporada sobre els podcast xo nose xk ho vaig deixar estar. SEgur k em vaig aborrir xDD

 11. yrun diu:

  Jo vaig estar investigant una temporada sobre els podcast xo nose xk ho vaig deixar estar. SEgur k em vaig aborrir xDD

 12. mmmhhhhhhh diu:

  Ai, pd40, com t’agrada criar girasols i “escaroles”…
  El que em suggereix el teu post no és qui substituirà qui, sinó adonar-me de les possibilitats de democratització que genera mademoiselle internet… webs, blocs, podcasts, iutubs… mica en mica, es facilita la publicació d’idees, i aquestes creixen com la malherba o com les flors boniques enmig d’un prat. Tot hi pot viure, i unes poques llueixen, i ja ningú ens pot dir si són les roselles mes boniques que les margarides.

 13. Pd40 diu:

  Elur: Una opció no ha d’implicar la desaparició de l’altre, això està clar, però faig servir bastant la lectura en format electrònic i tampoc és dolent. Les possibilitats multimèdia d’un pdf no són gens despreciables (pots posar vincles, marcadors, sons i vídeo…) :)***

  Franciscu: De fet ja fa temps que existeixen. Segur que recorda gravacions de contes infantils, i no ha passat res. El que passa és que ara la tecnologia s’ha fet popular i ens permet aplicar-ho a molts àmbits.

  Uribetty: El que trobo que és insubstituïble és la versió personal de cadascú al llegir el llibre. Com t’imagines les situacions, les veus dels personatges, la intensitat de la lectura… però si el narrador és bo tampoc és un mal sistema.

  Musa: XDD Ara pots anar al segon que vulguis, suposo que tot serà acostumar-s’hi. Però tens raó que els moments de la lectura seran difícils de superar.

  Carquinyol: Estàs esperant un cosa semblant a l’e-book enrrollable? Doncs ja està aquí. I sí, blocat ens està tornant a posar a prova els nervis 🙁

  Banalista: No et tallis, no… sona horrorós! XDD

  Yrun: Et vas avorrir, no? Crec que ho entès 😉

  mmmhhhhhhh: I tant, l’important és que la tecnologia obra un ventall de noves opcions i ens permet triar… i això sempre és bo.

 14. Alepsi diu:

  És una passada com avança tot. Realment lo dels podcasts aquests és molt curiós… algun dia m’ho miraré amb calma.
  Jo, això de substituir la lectura per l’àudio, no ho faré. És que sóc dispersa de mena, i ja em costa centrar l’atenció quan parlo amb la gent, imagina’t si m’estan explicant les notícies o llegint-me un bloc. Me’n perdria la meitat, i no per falta d’interès, sinó per manca d’atenció. Prefereixo mil vegades la lectura, però trobo que l’àudio és una manera molt interessant de fer arribar la cultura a aquella gent que, pel que sigui, no hi pot accedir.

 15. L’aroma del paper és insubstituïble… fins i tot penso que la qualitat del paper i l’enquadernació pot fer molt per que un llibre t’atregui i t’agradi més o menys…
  La lectura també és alguna cosa física…
  A mi, em continua costant molt llegir grans documents per pantalla, malgrat procuro imprimir el menys possible…
  Ara també et dic què, les empreses que diuen que volen anar cap un món “paperless” son les primeres que demanen llistats a dojo, en comptes de consultes per pantalla…

  Potser el futur serà una cosa semblant a aquest marc que ja existeixen per les fotos digitals… Compraràs o descarregaràs el títol, i ho podràs llegir en una pantalla en alguna mena d’ipod, o al televisor, o …

  Però substituir la lectura per l’oïda…. això crec que em costarà…
  Una encaixada, company!

 16. onix diu:

  darrerament m’he afeccionat a escoltar els programes de radio per l’ipod això em va portar a fer l’experiment amb llibres tot i que no sé si no els he sabut buscar però la majoria son narrats per veu robòtica i amb accent sud-americà ,no crec que això pugui ser un substitut de la lectura en paper ,res com un bon llibre ,però si crec que poden conviure perfectament
  ;)***

 17. Jo Mateixa diu:

  Ondia no fotis tu, on estigui un bon llibre llegit que es tregui un mal llibre escoltat.

  Per que la gent s’entesa en canviar l’ordre de les coses??, un llibre es per llegir, com una cançó es per escoltar.

  De vegades tanta tecnologia fa venir cagarrines :-S

 18. florilla diu:

  em sembla que no em convenceràs…prefereixo el passar pàgines…i imaginar-me fins i tot les veus dels personatges! quan arribi a casa probare de sentir el teu blog…a la feina ni somiar-ho!
  BON DIA!

 19. gemminola diu:

  Jo la veritat, els llibres prefereixo llegir-los a que me’ls narrin, si fos cega no me’n tocaría un altre, però lo de la ràdio és un gran invent, amb això de Minoria per exemple, el programa l´emeten a una hora en la que m´és impossible escoltar-lo, i a més, la repetició que fan a la nit, la fan tant tard que jo fa estona que ronco, però gràcies als castpost, puc escoltar el programa que vulgui quan vulgui, per exemple, anant o tornant de la feina!

  És un gran invent, sí senyor

 20. denke diu:

  parlant de ipods…
  per mi el que te millor disseny es el ipod mini. El tacte metalic es molt agradable.

 21. MaRiNa diu:

  axo esta molt be.. pero no es el mateix llegir un llibre que escoltar-lo.

 22. elur diu:

  otia nen… quina cosa escoltar el teu post… fa venir pell de gallina de sustu!!! jajajajaja

  liirscachoundo.com… nàfent XDXD

  ;***

 23. Pd40 diu:

  Alepsi: Hi ha força coses interessants en podcast, segur que en trobes alguna que et va bé :)**

  Barbollaire: L’olor i el tacte del paper són difícilment reproduïbles, et dono tota la raó.

  Onix: A mi em va passar el mateix, la narració no m’agradava. Ara, estic segur que enxampo un fet amb una bona veu i la cosa canviaria molt :)***

  Jo Mateixa: La tecnologia no deixa de ser una eina, no una finalitat. Si no va bé no s’utilitza i cap problema 😛

  Florilla: Ja et dic que el blog sona horrorós, amb una veu metàl·lica i amb fonètica anglesa 😐

  Gemminola: Una que ho fa servir i li sembla un bon invents! 🙂

  Denke: Per disseny i funcionament l’iPod és un guanyador.

  MaRiNa: Això ningú ho posa en dubte, però serà un canal que ben utilitzat pot ser força útil.

 24. Pd40 diu:

  Elur: Doncs ahir el comentari no hi era… però tot pot ser, que blocat torna a fer de les seves 🙁

 25. joana diu:

  Jo crec que la passió per la lectura comporta tocar els llibres i olorar-los, comprar-los, mirar-te’ls… regalar-los …però també llegim molt per aquí i ens hi anem acostumant. Podran viure junts , segur! Però prefereixo estar en una terrassa amb un llibre a la mà que no amb el portàtil…
  Abraçades!

 26. interesant el teu blog, si tens un moment passa pel nostre
  http://telamamaria.blogspot.com, es troba a Reus Baix Camp
  irreverent, iconoclasta, ecléctic i llibertari

  gràcies per tot

 27. Pd40 diu:

  Joana: Ni que sigui per llegir blogs? ooooh 😉

  Té la mà Maria: Benvingut al blog, gràcies pel comentari! (encara que sigui spam, que a tot arreu poseu el mateix)

 28. elur diu:

  ja deia jo que no podia ser que m’ignoréssis.. a mi!! XD

  jejejejeje

  blocat fent amics, eh?

  ;***

 29. arrauxat diu:

  De fet, només cal escoltar el teu propi podcast d’aquest bloc, metàlic, impersonal i dificilment inteligible.
  No es pot canviar la lectura per “l’escoltura”, però si la lectura digital. Ah! i no em considero un ecologista antisitema (jajaja)

 30. Pd40 diu:

  Elur: Nooo, això mai!! Blocat és horrorós, però molt! :)***

  Arrauxat: Ja vaig avisar que aquest parla fatal. De totes formes, he sentit alguns sintetitzadors de veu fets pel català i no estan gens malament. No crec que sigui un problema tecnològic, això és fàcil de solucionar.

 31. Ulisses diu:

  jo prefereixo llegir la veritat, però si estas mol ocupat per textos breus aix+o de que te’l llegeixin està molt bé.

 32. Pd40 diu:

  Ulisses: O mentre fas altres coses, pots anar escoltant. Va bé saber que existeix.

 33. remoreig diu:

  A Alemanya es veu que és molt i molt popular això d’escoltar llibres amb l’iPod… les editorials estan que salten a veure qui aprofita el nou sector…
  Però on estigui un llibre, amb color, tacte i olor de llibre…;)

Els comentaris estan tancats.